top of page
Search
  • Ivana

KETTLEBELL TRENING ZA RAZVOJ EKSPLOZIVNE SNAGE I IZDRŽLJIVOSTIA

Ako postoji jedan rekvizit kojim možete poboljšati i eksplozivnu snagu i izdržljivost onda je to kettlebell.

U ovom članku možete naučiti kako dizajnirati trening za razvoj eksplozivne snage i izdržljivosti.



U većini sportova cilj je stvoriti sposobnost za izvođenje eksplozivnih pokreta što duži vremenski period (eksplozivna snaga i mišićna izdržljivost). Takav trening je vrlo naporan. Sportaš sa dobro razvijenom eksplozivnom i repetativnom snagom najčešće je uspješan sportaš.

KETTLEBELL TRENING

Kettlebell trening je relativno nov u svijetu kondicijske pripreme sportaša. Mogli bi reći da je kettlebell trening modificirana varijanta olimpijskog dizanja koja uključuje velik broj ponavljanja. Ta kombinacija velikog broja ponavljanja i modificiranih olimpijskih dizanja čini kettlebell trening idealan za povećanje mišićne izdržljivosti i eksplozivne snage.


Kettlebell trening obuhvaća elemente treninga snage, treninga izdržljivosti, treninga jačanja središnje jezgre (cora) i dinamičku fleksibilnost ­- sve u jednom treningu.

Prilikom izvođenja vježbi s kettlebellom težina je obično raspoređena asimertično, time aktiviramo više mišićnih grupa. Takav trening će rezultirati povećanju snage i kardiovaskularne izdržljivosti, a i još mnogo drugih sposobnosti. Povećat će se vaš opseg pokreta u svim smjerovima, poboljšat ćete ravnotežu. Jača središnjica tijela omogućit će vam da se krećete učinkovitije i s lakoćom.



Poboljšanje u snazi središnjeg dijela tijela i eksplozivne snage kukova direktno će utjecati na sposobnost sportaša da trenira duže i jačim intenzitetom. npr. triatlonci - bolja postura prilikom trčanja, povećana izlazne snaga na biciklu, povećanje sposobnosti da se generira veća propulzija kroz vodu i da ne spominjemo smanjen rizik od ozljeda donjeg dijela leđa, koljena, središnjeg dijela tijela i stražnje lože. Osim toga možete očekivati poboljšanje u VO2Max , odnosno sposobnosti tijela da korisiti kisik prilikom vježbanja.

Zašto je kettlebell trening tako učinkovit?

Olimpijska dizanja i njegove varijacije, svojim dizajnom ne mogu se izvoditi sporo. Kettlebell Snatch (trzaj), kettlebell Clean (nabačaj) kettlebell Jerk (izbačaj) moraju se izvoditi brzo i nikako drugačije.

Kombinirajući ovaj brzi dizački protokol sa velikim brojem ponavljanja dovodite vaše tijelo u fazu da proizvodi veliku količinu snage u dužem vremenskom periodu.

Kada to prenesemo na sportski teren takav sportaš može udarati jače, bacati dalje, mijenjati pravac kretanja brže i sve to kroz duži vremenski period.

U nastavku ćemo prikazati nekoliko načina kako dizajnirati kettlebell trening za eksplozivnu snagu i izdržljivost.


KETTLEBELL COUPLETS


Kettlebell Couplets sadrže naizmjenični trening cijelog tijela, balistički trening sa osnovnim vježbama vlastitim tijelom koji opterećuje sasvim drugu muskulaturu ili različiti oblik kretanja. Takav način treninga omogućava da se jedan set muskulature oporavi dok druga muskulatura obavlja posao.

Rad u opadajućim serijama je odličan način treninga Kettlebell Coupletsa, jednostavno zato što vidite svjetlo na kraju tunela kada se približavate kraju serije. Nije loše mjeriti vrijeme tako da znate koliko ste se poboljšali (ili bili lošiji) od zadnjeg puta kada ste radili ovaj trening.

Prikazat ćemo 3 primjera Kettlebell Couplets treninga koja će garantirano povećati vašu izlaznu snagu.

Izmjenjujte vježbe sve dok niste napravili sva ponavljanja u svakoj seriji. Interval odmora neka bude što kraći i izvodite vježbe što brže tako da vaše vrijeme izvedbe bude što kraće.

1.

ONE ARM KETTLEBELL SWING +

PUSH UPS

30 ponavljanja

25 ponavljanja

20 ponavljanja

15 ponavljanja

2.

ONE ARM KETTLEBELL SNATCH +

DIPS

30 ponavljanja

25 ponavljanja

20 ponavljanja

15 ponavljanja

3.

ONE ARM JERK + PULL UPS

30 ponavljanja

25 ponavljanja

20 ponavljanja

15 ponavljanja


KETTLEBELL COMPLEX

Jedna od največih prednosti kettlebell treninga je sposobnost kombinacije različitih oblika kretanja (pokreta) u jednu rutinu. Ovakav jedinstven oblik kettlebella omogućava vrlo lak prijednos sa jednog balističkog pokreta u drugi.

Izvodite zadani broj ponavljanja svake vježbe bez pauze prije nego prijeđete na drugu vježbu. Kada dođe do zamora, smanjite broj ponavljanja i osigurajte kvalitetnu izvedbu pokreta (tehniku izvođenja svake vježbe).


1.KRUG 20/20 ponavljanja svaka vježba

One arm swing

One arm clean

Snatch

2.KRUG 15/15 ponavljanja svaka vježba

One arm swing

One arm clean

Snatch

3.KRUG 10/10 ponavljanja svaka vježba

One arm swing

One arm clean

Snatch

4.KRUG 5/5 ponavljanja svaka vježba

One arm swing

One arm clean

Snatch


Koju kilažu kettlebella koristiti

Muškarci:

  • Početnici – 16kg

  • Napredni – 20kg

  • Profesionalci – 24kg

Žene:

  • Početnici – 8kg

  • Napredni – 12kg

  • Profesionalci – 16kg

104 views0 comments

Recent Posts

See All
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon
  • White YouTube Icon
  • SoundCloud - White Circle
  • White Instagram Icon
bottom of page